Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Μνήμη - Μνημείο


 

Το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη έχει χαραγμένη πάνω του ολόκληρη την ελληνική ιστορία.

Είναι αφιερωμένο στη μνήμη εκείνων οι οποίοι έπεσαν για την προάσπιση της πατρίδας και δεν βρέθηκαν ποτέ.

Σε ένα ανάγλυφο πλαίσιο που μοιάζει με σαρκοφάγο αναπαρίσταται ένας πολεμιστής γυμνός  και ξαπλωμένος αλλά δεν δίνει την εντύπωση ότι είναι πεθαμένος.

Αριστερά και δεξιά της παράστασης έχουν χαραχθεί οι φράσεις του Θουκυδίδη «Μια κλίνη Κενή Φέρεται Εστρωμένη Των Αφανών» και «Ανδρών Επιφανών Πάσα Γη Τάφος» από τον Επιτάφιο του Περικλή.

Στους χαραγμένους  πωρόλιθους του τοίχου, έχουν γραφτεί κατά ενότητες τα τοπωνύμια όπου διεξάχθηκαν οι ενδοξότερες και πιο πολύνεκρες μάχες των  απελευθερωτικών και αμυντικών πολέμων του Ελληνισμού, μέχρι και την εισβολή στην Κύπρο.

Ο συσχετισμός του μνημείου με το Σύνταγμα και τη Βουλή υποδεικνύει την  θυσία του «Αγνωστου Στρατιώτη» για τους δημοκρατικούς θεσμούς. .

Ο Ευζωνικός λόχος  που μετονομάστηκε  μεταπολιτευτικά σε«Προεδρική Φρουρά» έχει ταχθέι να φυλάει το καντήλι που κάιει μπρόστά απο το μνημείο και πέραν των τελετουργικών του υποχρεώσεων δεν πρέπει να το κουνάει απο εκεί ότι κι αν συμβεί.

Τα τελευταία χρόνια οι έυζωνοι έχουν γίνει μάρτυρες των πιο αθλίων περιστατικών μπροστά στο εθνικό μας μνημείο.

Βανδαλισμοί,προπηλακισμοί,πετροπόλεμοι,μολότωφ,δακρυγόνα,κάψιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου  στο Σύνταγμα,φωτιές,όλα αυτά συμβάινουν μπροστά απο ένα ιστορικό μνημείο και αξιοθέατο για τους τουρίστες που σε καμία άλλη χώρα και σε κανένα άλλο ανάλογο μνημείο δεν θα επιτρεπόταν να συμβεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου