Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Πατριώτες και προδότες.....

Συμβαίνει το εξής παράδοξο με αυτούς που νομίζουν ότι διακατέχονται από το ανώτερο συναίσθημα της υπερεθνικής υπερηφάνειας: είναι συνήθως από τέτοια άτομα που λαμβάνουν χώρα προδοτικές κινήσεις και αδελφικά αιματοκυλίσματα.
 Ο Samuel Johnson έλεγε πως “ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του παλιανθρώπου”, εννοώντας , ότι αυτοί που συνήθως κραδαίνουν σύμβολα εθνικά το κάνουν για να προωθήσουν πολιτικές που απέτυχαν με διαφορετικό ένδυμα.

Τα παραδείγματα στον 20ο αιώνα είναι αμέτρητα. Η ιστορία ζέχνει από πατριώτες – εθνικιστές που αιματοκύλησαν την Ευρώπη, την Λατινική Αμερική, την Ασία (ως την άπω Ανατολή) και βέβαια την Αφρική. Φράνκο, Χίτλερ, Πινοσέτ, Ασιάτες δικτάτορες φονταμεταλιστές, Κινέζοι και Ιάπωνες εθνικιστές και Αυτοκράτορες σε εμφύλιες συρράξεις.
 Απάγκιο όλων τους τα εγκλήματα του Στάλιν, λες και ο σοβιετικός δικτάτορας διέφερε , στον τελικό απολογισμό, πολύ από αυτούς. Λες και αυτός είναι ο απολογητής για όλους τους υπόλοιπους, τους αντιφρονούντες.


Σήμερα, στην Ελλάδα, μια κυβέρνηση μας ζητά για το καλό της πατρίδας να θυσιάσουμε μισθούς, συντάξεις, αξιοπρέπεια. Καταργεί εντελώς το κράτος δικαίου και πρόνοιας, διαλύει την παιδεία ("Καλή σχολική χρονιά") και ξεπουλάει όλα τα πλουτοπαραγωγικά μέσα της χώρας όσο – όσο. Για την πατρίδα.
 Ο πρωθυπουργός, συνεπικουρούμενος (από ποιον άλλο;) από τη δεξιά και την ακροδεξιά περνά τα νομοσχέδια της καταλήστευσης . Σαν οικτρή κοροϊδία ακούγονται τα λόγιά του , οταν εμφανίζεται πρόθυμος να δώσει ακόμα και το σπίτι στο Καστρί ή όταν μιλά για νέους που τον πλησιάζουν στο δρόμο και του λεν πως “για την πατρίδα ακόμα και το μισθό μου να δώσω!”

Οι “παλιάνθρωποι” έπαιξαν και τώρα , σ' αυτόν τον τόπο, το ρόλο τους. Έχουν οχυρωθεί στο τελευταίο καταφύγιο τους , γιατί αφελέστατα πιστεύουν πως θα τους προστατεύσει από την πολιτική και ιστορική πανωλεθρία τους, που παραμονεύει στην οργή του λαού.


panospirin.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου