Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ποια είναι η McKinsey;

Προβλέψεις και συμβουλές του ΣΕΒ μέσω μίας αμφιλεγόμενης εταιρείας

«Η Enron έχει χτίσει την φήμη της ως μια από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο»

Από έκθεση της McKinsey που δημοσιεύθηκε λίγους μήνες πριν από την κατάρρευση της Enron
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, παρέδωσε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου μελέτη με τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά». Η μελέτη διενεργήθηκε, κατά παραγγελία του ΣΕΒ, από την διεθνή συμβουλευτική εταιρεία McKinsey και προβλέπει ότι μέσα στη δεκαετία 2011 - 2020 η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 3%, διπλάσιο από αυτόν που θεωρείται εφικτός σήμερα, με την προϋπόθεση της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.


Όμως η εταιρεία που διενήργησε τη μελέτη έχει πλούσιο παρελθόν σε λανθασμένες προβλέψεις  και η  εκτίμησή της για την Enron, που αναφέρουμε στην αρχή του άρθρου, δεν είναι η μοναδική λανθασμένη μελέτη της εταιρείας.

  • Η Swissair κήρυξε πτώχευση μετά την εφαρμογή μιας στρατηγικής της McKinsey (BusinessWeek),
  • Η βρετανική εταιρεία σιδηροδρόμων Railtrack μετά την εφαρμογή των συμβουλών της McKinsey να  «μειώσει τις δαπάνες για τις υποδομές» οδήγησε σε μεγάλο αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων και την κατάρρευση της Railtrack.
  • Η McKinsey συμβούλευσε την AT & T (Αμερικανική εταιρεία τηλεφωνίας) ότι η κινητή τηλεφωνία δεν έχει μέλλον.
  • Η General Electric έχασε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια μετά τις συμβουλές της McKinsey το 2007 - ακριβώς πριν από την οικονομική κρίση που την χτύπησε.
Πράγματι, όπου πάντα υπάρχει μια οικονομική καταστροφή στον κόσμο, αν κοιτάξουμε γύρω μας, κάπου στο βάθος η McKinsey & Co είναι κοντά.

Και σα να μην έφθανε το πλούσιο ιστορικό λανθασμένων εκτιμήσεων και συμβουλών, ο πρώην πρόεδρος της McKinsey και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Goldman Sachs(!), Rajat K. Gupta, κατηγορείται από την Αμερικανική δικαιοσύνη για παράνομη εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Παρ' όλα αυτά η McKinsey φαίνεται να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Τρόικα αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης που της αναθέτουν μελέτες, όπως αυτή για τον τουρισμό κατά παραγγελία του υπουργείου Οικονομικών, με φυσικά υψηλότατο αντίτιμο (Μία ομάδα συμβούλων της McKinsey αμοίβεται με 10 χιλ. δολάρια την ημέρα). Ακόμα, η McKinsey είχε αναλάβει μελέτη για τον ΟΤΕ αλλά και για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.
Το ιστορικό της McKinsey δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ένα ερώτημα: η μελέτη που παρέλαβε ο πρωθυπουργός από τον ΣΕΒ είναι μελέτη της πραγματικότητας ή είναι αυτά που ήθελαν, ο ίδιος και η Τρόικα να ακούσουν;

http://todayfocus.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4459:-mckinsey&catid=190:2010-08-15-09-09-20&Itemid=1212

todayfocus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου