Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

"Η απενοχοποίηση της βίας"...



Από τον Γεράσιμο Χιόνη

Η Βία στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε την μυθική προσωποποίηση της απεριόριστης δύναμης. Λατρευόταν σαν θεά και η βία σαν έννοια δεν είχε «a priori» αρνητική δύναμη. Μάλιστα η λατρεία της συνδυαζόταν πάντα με την θεά Ανάγκη, που εντέλει ταυτίστηκαν σαν θεές από τους πρόγονούς μας.
Ωστόσο, η θετική όψη της βίας παρατηρήθηκε και στον 20ο αιώνα, αφού σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Anthony Giddens, η βία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανάσταση και την κοινωνική μεταβολή. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να...
 υπάρξει επανάσταση απαιτείται ένα μαζικό κοινωνικό κίνημα, διαδικασίες μεταρρύθμισης ή μεταβολής και τέλος, η απειλή ή η χρήση βίας.
Το συμπέρασμα που «αναβλύζει» από τα παραπάνω
 είναι προφανές: η βία δεν είναι εν γένει αρνητική. Αυτό που καθορίζει την φύση της βίας και την χαρακτηρίζει ως αρνητική ή ως θετική είναι ο σκοπός και η πρόθεση. Η βία μπορεί να αποτελέσει το μέσο για την επίτευξη καλοπροαίρετων σκοπών και αυτό το αποδεικνύει η ιστορία περίτρανα. Όλες οι κοινωνικές αλλαγές, οι κατακτήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι εθνικές απελευθερώσεις στήριξαν την επιτυχία τους στην χρήση βίας.
Όλα αυτά μπορούν να αποδειχτούν και στην σημερινή κατάσταση που βιώνουμε. Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει στα άκρα. Κάθε μη βίαιη και κοινοβουλευτική διαδικασία αλλαγής και αντίστασης έχει αποτύχει πλήρως. Ο μόνος δρόμος για την ανατροπή της αφαίμαξης του Ελληνικού λαού περνά μέσα από την απενοχοποίηση της βίας. Έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια μεταβολής με θεμιτούς και νόμιμους τρόπους το μόνο που απομένει είναι η άσκηση βίας για το καλό του εαυτού μας και των μελλοντικών γενεών. Είναι πλέον ώρα να ταυτίσουμε και εμείς την βία με την ανάγκη.
Κάθε είδος χούντας ανατρέπεται με επανάσταση! Η ιστορία μας το έχει διδάξει πολλές φορές..

1 σχόλιο:

  1. Είναι μάλιστα εκλεπτυσμένη η θεά στις μέρες μας καθώς έχει τροποποιήσει και λίγο τ' όνομά της.
    ΑΝΤΙΒΙΑ - BIA ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ PARA LOS REVOLUTIONARIOS GRIEGOS λέγεται...(είναι από χωριό του Μεξικού)

    ΑπάντησηΔιαγραφή