Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Wukan: Η "Κερατέα" της Κίνας

Το κινεζικό κράτος έχει στείλει ένα σωρό οπλισμένους αστυνομικούς, προκειμένου να περικυκλώσουν ένα ολόκληρο χωριό, το οποίο πλέον τελεί υπό πολιορκία, με τους αστυνομικούς να έχουν αποκλείσει την προμήθεια τροφίμων προς το χωρίο.

Χιλιάδες Κινέζοι ΜΑΤατζήδες έχουν πολιορκήσει ένα χωριό στα νότια της χώρας, διακόπτοντας την προμήθεια τροφίμων και νερού σε μια προσπάθεια να καταστείλουν μια σειρά από εξεγέρσεις.

Εδώ και μήνες, οι 20.000 χωρικοί που ζουν στο Wukan, κοντά στην πόλη Shanwei στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, κινητοποιούνται αρχικά εναντίον της αρπαγής της γης τους (αξίας 154 εκατομμυρίων δολαρίων), η οποία κατασχέθηκε και πουλήθηκε από την τοπική κυβέρνηση, και στη συνέχεια εναντίον των βάναυσων τακτικών που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο του χωριού. 




Οι τελευταίες διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή, όταν η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει έναν χωρικό, αλλά αποκρούστηκες από χωρικούς οπλισμένους με ραβδιά. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων πριν υποχωρήσει.

Την ίδια ώρα, η τοπική κυβέρνηση "έριξε λάδι στη φωτιά" του θυμού του χωριού όταν παραδέχτηκε ότι ο Xue Jinbo, ένα 43χρονος χασάπης που εκπροσωπούσε τους χωρικούς στις διαπραγματεύσεις τους με την κυβέρνηση, είχε πεθάνει όταν ήταν υπό αστυνομική κράτηση λόγω "καρδιακής ανεπάρκειας".


Ο κ. Xue συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της "υποκίνησης ταραχών". Ο κ. Xue πιστεύεται ευρέως ότι είχε υποστεί βασανιστήρια, ίσως μέχρι θανάτου, και η οικογένειά του φημολογείται ότι κατά την παραλαβή του πτώματός του, διαπίστωσε ότι αρκετά από τα οστά του ήταν σπασμένα.

Τη Δευτέρα, περίπου 6.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία του κ. Xue και φωτογραφίες των συγκεντρωμένων μαζών που πήγαν στην κηδεία κυκλοφόρησαν στο κινεζικό διαδίκτυο. "Είμαστε πολύ πικραμένοι και θυμωμένοο με το θάνατό του", είπε ένας χωρικός που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος. "Αυτός δεν έχει τελέσει καμία αξιόποινη πράξη. Ήταν απλά ένας διαπραγματευτής που μιλούσε με την κυβέρνηση, και προσπαθούσε να πάρει τη γη μας πίσω. Υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των αγροτών".
Εν τω μεταξύ, νεότερες φωτογραφίες έδειξαν χιλιάδες κινέζους ΜΑΤατζήδες να συγκεντώνονται στους δρόμους γύρω από το Wukan, και οι χωρικοί δήλωσαν ότι είχε επιβληθεί αποκλεισμός του χωριού. Οι χωρικοί, χρησιμοποιώντας το ίντερνετ, υποστήριξαν ότι οι προμήθειες των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, ήταν χαμηλές. "Πολλοί αστυνομικοί συγκεντρώνονται έξω από το χωριό", έγραψε ένας χωρικός στο Weibo, την Κινεζική έκδοση του Twitter, με το ψευδώνυμο Charles Suen.
"Οι χωρικοί έχουν μια συνάντηση και ετοιμάζονται να απαντήσουν σήμερα το απόγευμα για να δώσουν ξανά τα αιτήματα τους στην κυβέρνηση", πρόσθεσε.

"Οι άνθρωποι δεν μπορούν να έρθουν μέσα στο χωριό, και εμείς δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Δε θα επιβιώσουμε εάν η κατάσταση συνεχιστεί να συμβαίνει, καθώς δεν έχουμε τρόφιμα", δήλωσε ένας άλλος χωρικός στο Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου από το τηλέφωνο. "Εμείς κανονικά πηγαίνουμε έξω από το χωριό για να αγοράσουμε τρόφιμα, αλλά είμαστε αποκλεισμένοι, οπότε δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε", πρόσθεσε. Τη προηγούμενη εβδομάδα, κρατικοί αξιωματούχοι πιάστηκαν όμηροι από εξαγριωμένους χωρικούς στο χωριό για λίγες ώρες, και η αστυνομία έστησε μπλόκα στην είσοδο του χωριού ως απάντηση.

Οι συγκρούσεις στο Wukan ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, όταν ένα κυβερνητικό γραφείο είχε καταστραφεί από έναν εξαγριωμένο "όχλο". Περίπου 400 αστυνομικοί απάντησαν με ωμή βία, ξυλοδαρμό κάποιων κάτοικοι και φέρεται να σκοτώσαν ένα παιδί.

Σε απάντηση, ΜΑΤ πλημμυρίσει το χωριό, χτυπώντας τους άνδρες, γυναίκες και παιδιά αδιακρίτως, σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού.
Η τελευταία αποστολή κινέζων αξιωματούχων στο Wukan του έφυγε τη Δευτέρα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι μπλόκαραν την προσπάθεια των κινεζικών ΜΑΤ να ανακαταλάβουν το χωριό, που στέκεται με αποφασιστικότητα έναντι δακρυγόνων και κανονιών νερού.

Από τότε, η αστυνομία έχει υποχωρήσει σε ένα οδόφραγμα, περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά, προκειμένου να κόψουν την προμήθεια σε τρόφιμα και νερό από το χωριό, και να μην αφήσουν τους χωρικούς να βγουν έξω. Ο αλιευτικός στόλος του Wukan, η κύρια πηγή εισοδήματος του χωριού, έχει επίσης σταματήσει από το να βγει από το λιμάνι.

Από πίσω από το οδόφραγμα, έναν πόλεμο προπαγάνδας έχει ξεσπάσει. Έχουν στηθεί πινακίδες από την πλευρά του κεντρικού δρόμου προς το Wukan που παροτρύνουν τους οδηγούς "να υποστηρίξουν τη σταθερότητα έναντι της αναρχίας" - σε κοντινή απόσταση, κάποιος έχει απλά γράψει "Δώστε μας πίσω τη γη μας".

Η είδηση για το Wukan έχει λογοκριθεί μέσα στην Κίνα. Αλλά μια μπλε οθόνη, η οποία διακόπτει τα τηλεοπτικά προγράμματα κάθε λίγα λεπτά μέσα στο χωριό, επιμένει ότι τα "επεισόδια" είναι το έργο μιας μειονότητας ανατρεπτικών, και έχουν πλέον ηρεμήσει. "Είναι όλα ψέματα", είπε ο κ. Xue.

Τον Νοέμβριο, 4.000 χωρικοί είχαν παραπονεθεί ξανά, δημοσίως, ότι κανείς δεν είχε διερευνήσει την αρπαγή της γης που αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος τους και των κινητοποιήσεων τους. Οι μη-βίαιες διαδηλώσεις αφέθηκαν από την κυβέρνηση να ξεδιπλωθούν χωρίς να υπάρξει επίσημη απάντηση, μια κίνηση που εγκωμιάστηκε τότε από παρατηρητές. Αλλά το ζήτημα παρέμεινε άλυτο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, το "Κομμουνιστικό Κόμμα" της Κίνας έχει χάσει κάθε έλεγχο, με τον πληθυσμό των 20.000 κατοίκων στο νότιο αυτό ψαροχώρι να βρίσκεται πλέον σε ανοικτή εξέγερση.

Παρά το γεγονός ότι στην Κίνα έχουμε περίπου 180.000 λαικές εξεγέρσεις ανά έτος, είναι ανήκουστο για το Κόμμα να υποχωρεί.

Ο Zhou Yongkang, επικεφαλής ασφαλείας της Κίνας, έχει προειδοποιήσει ότι η οικονομία της χώρας αρχίζει να επιβραδύνει, και οι διαμαρτυρίες είναι πιθανό να φουντώνουν - γι΄αυτό και οι κρατικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να ασχοληθούν με τις καταγγελίες άμεσα ώστε να "αφαιρέσουν" πηγές πιθανής σύγκρουσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου