Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

της τάνας ολούθε κύριοι....

της πουτάνας το κάγκελο σε
καζακστάν, αίγυπτο, ινδονησία
και όχι μόνο....
Αστάνα, Καζακστάν
Επεισόδια και στην πρωτεύουσα της πετρελαιοπαραγωγού περιφέρειας Μανγκιστάου σημειώθηκαν στο Καζακστάν που μετρά περισσότερα από 10 θύματα στις ταραχές των τελευταίων ημερών.

Ένα μικρό πλήθος περίπου 500 ανθρώπων συγκεντρώθηκε την Κυριακή στο Ακτάου ζητώντας να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις από την περιοχή που έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης διάρκειας 20 ημερών.

Αργά το Σάββατο σε συγκρούσεις με την αστυνομία σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα 11, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να φτάσει επισήμως τους 14 νεκρούς και 100 τραυματίες.
Οι διαδηλωτές εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών ίσως είναι μεγαλύτερος.

Συνεργάτης του προέδρου Ναζαρμπάγεφ, αναφέρει το Reuters, απέδωσε τις διαδηλώσεις σε ξένη υποκίνηση και χρηματοδότηση ενώ τονίζει ότι η κατάσταση είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. «Δεν θα υπάρξει επανάσταση αραβικού τύπου», υπογράμμισε.

Αφορμή για τις ταραχές υπήρξε η διαμαρτυρία την Παρασκευή εργατών πετρελαιοβιομηχανίας και διαδηλωτών. Αφού κατέστρεψαν τη σκηνή που στήθηκε για την επέτειο των 20 ετών από την ανεξαρτησία της χώρας, έβαλαν φωτιά στο δημαρχείο της Ζαναζοζέν, σε γραφεία και καταστήματα.

Η κρατική εταιρεία υδογονανθράκων απέλυσε σχεδόν 1000 εργαζόμενους μετά τις μαζικές απεργίες του προηγήθηκαν με αίτημα μεγαλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι ταραχές είναι ασυνήθιστες για την χώρα όπου κυβερνά με απόλυτο τρόπο ο Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Κάιρο, Αίγυπτος
Με πάγιο αίτημα την αποχώρηση του στρατού από την πολιτική ζωή της χώρας, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν την Κυριακή για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στο Κάιρο με δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας. Επίκεντρο των ταραχών και πάλι η πλατεία Ταχρίρ σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Διαδηλωτές και στρατιώτες πέταγαν ο ένας στον άλλον πέτρες ενώ ο στρατός έστησε ένα οδόφραγμα για να κρατήσει μακριά από κυβερνητικά κτίρια τους διαδηλωτές.

Παρόλο που λείπει η ένταση των τελευταίων ημερών και οι μεγάλοι όγκοι των διαδηλωτών, οι διαδηλωτές κάνουν πολλές καταγγελίες για την βάναυση συμπεριφορά των στρατιωτών απέναντί τους και ειδικότερα απέναντι σε γυναίκες.

Τα επεισόδια έγιναν σε μικρή απόσταση από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Στην ίδια περιοχή βρισκόταν και βιβλιοθήκη με πολλά σπάνια βιβλία η οποία κάηκε ολοσχερώς· το κτίριο κινδυνεύει πλέον με κατάρρευση. Οι διαδηλωτές, που επέρριψαν ευθύνες στο στρατό, έσπευσαν να διασώσουν όσα περισσότερα μπορούσαν από τα αποκτήματά της.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι –οι περισσότεροι από τα πυρά των στρατιωτών καταγγέλλουν οι διαδηλωτές– πέθαναν το τελευταίο τριήμερο και 441 τραυματίστηκαν, αναφέρουν οι Αρχές.

Αφορμή των επεισοδίων ήταν η βίαιη διάλυση την Παρασκευή της διαμαρτυρίας τύπου Occupy έξω από κυβερνητικό κτίριο.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, η χώρα παραμένει υπό τον έλεγχο των στρατιωτικών που ουσιαστικά θα εξακολουθούν να κυβερνούν μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι όταν θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές.

Εντωμεταξύ, οι δύο πρώτοι γύροι των βουλευτικών εκλογών επιβεβαίωσαν την κυριαρχία των ισλαμιστών, μετριοπαθών και μη, στην πολιτική ζωή της χώρας. Ωστόσο, αποφεύγουν τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις.

Τζακάρτα, Ινδονησία
Δραματική επιχείρηση διάσωσης παραμένει σε εξέλιξη στα ανοιχτά της Ανατολικής Ιάβα στην Ινδονησία, όπου βυθίστηκε υπερφορτωμένο πλοιάριο με εκατοντάδες μετανάστες που ήλπιζαν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο Νησί των Χριστουγέννων στην Αυστραλία.

Το ξύλινο σκάφος βυθίστηκε εν μέσω θαλασσοταραχής το Σάββατο περίπου 90 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της Ανατολικής Ιάβα και μέχρι στιγμής αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 217 ανθρώπων.

Τριάντα τρεις είναι οι διασωθέντες, ανάμεσά τους δύο παιδιά οκτώ και δέκα ετών που εντοπίστηκαν γραπωμένα πάνω στα συντρίμμια του πλοίου από ψαράδες σχεδόν πέντε ώρες μετά το ναυάγιο.

Στο πλοιάριο επέβαιναν τουλάχιστον 250 άνθρωποι -πιστεύεται ότι προήλθαν από το Αφγανιστάν, την Τουρκία και το Ιράν-, ωστόσο έχουν υπάρξει και αναφορές περί 400 επιβαινόντων.

Δύο ελικόπτερα του Ναυτικού της Ινδονησίας εκτελούν αποστολή έρευνας και διάσωσης «χτενίζοντας» από αέρος την ανατολική ακτογραμμή της νήσου Ιάβα στην προσπάθεια εντοπισμού επιζώντων.

Ωστόσο η κακοκαιρία και η χαμηλή ορατότητα εμποδίζουν την προσπάθεια.

Χιλιάδες αιτούντες ασύλου επιχειρούν να φθάσουν κάθε χρόνο στην Αυστραλία διά θαλάσσης, οι περισσότεροι καταβάλλοντας τεράστια ποσά σε μεσάζοντες στην Ινδονησία για τη μεταφορά τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστραλίας μίλησε για μία «τεράστια τραγωδία».

Η αυστραλιανή πολιτική στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης έχει πυροδοτήσει έντονη διαμάχη στη χώρα.

Η κρίση ξέσπασε αφότου απερρίφθη δικαστικά σχέδιο για την ανταλλαγή προσφύγων με τη Μαλαισία.

Αντίπαλοι της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ δηλώνουν πως η έλλειψη δράσης έχει ενθαρρύνει τα παράνομα δίκτυα που επιχειρούν να μεταφέρουν μετανάστες στην Αυστραλία.

1 σχόλιο: