Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΗΡΘΑΜΕ.....

ΝΙΚΑΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ !!
ΤΡΕΜΕΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ...

To πρόσωπο της χρονιάς



Η αμερικανική επιθεώρηση «Time Magazine» τόλμησε να επιλέξει ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» τον απανταχού εξεγερμένο διαδηλωτή. Από τις γυναίκες πολίτες της Αθήνας με την σκόνη από MAΑLOX στα πρόσωπά τους και τον σκύλο – σύμβολο «Λουκάνικο» έως την μητέρα του νέου από την Τυνησία ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης».

Πρόκειται για μία εξαιρετικά τολμηρή επιλογή, κυρίως όσον αφορά στην ανταπόκριση του συντηρητικού μέσου Αμερικανού σε αυτήν.

Ωστόσο οι επιλογές του αμερικανικού περιοδικού αντικατοπτρίζουν, αν μη τι άλλο, μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Το 2011 ήταν και είναι η χρονιά της αντίστασης, αλλού με επιθετικότερα χαρακτηριστικά και αλλού με λιγότερο επιθετικά, έναντι των θεωρούμενων έως σήμερα «θεσφάτων» στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.



Από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου έως την εξέγερση στη Λιβύη, από το κίνημα των «Αγανακτισμένων» της Αθήνας και της Μαδρίτης έως το «Occupy Wall Street» στην Αμερική και από την Συρία και την Τυνησία έως την Κεντρική Αμερική και την Γάζα, τα μηνύματα
είναι πολλά, διαφορετικά αλλά εκδηλώνουν κάτι σημαντικό. Η ευφορία της εξουσίας και η άνεση με την οποία η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση προσπερνούσε τις αντιδράσεις των κοινωνιών, πέρασε, ενδεχομένως ανεπιστρεπτί, δίνοντας την θέση της στην αγωνία, την διεκδίκηση, την αμφισβήτηση, την αλλαγή, την ανατροπή ακόμη και την βίαια εξέγερση και την εμφύλια σύρραξη.

Πρόκειται για μία πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει παρά μόνον να την λάβει υπ’ όψιν του, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις. Αυτήν την πραγματικότητα έρχεται να αποτυπώσει στο εξώφυλλο του και στη συνέχεια στο κύριο άρθρο του το περιοδικό «Time» το οποίο οπωσδήποτε καινοτομεί.

Τα διαφορετικά πρόσωπα του «Εξεγερμένου»

Ελλάδα
Ο ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΣ


Στο άρθρο γίνεται αναφορά στο θρυλικό σκύλο «Λουκάνικο», ο οποίος δεν σταμάτησε να ακολουθεί κατά πόδας τους διαδηλωτές στην Αθήνα, που καλούσαν για ειρηνική διαδήλωση ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.



Τυνησία
SAYDA AL MANAHE


Ο γιος της σκοτώθηκε από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια αναταραχών τον Ιανουάριο του 2011. Η ίδια αναφέρει: Ο γιος μου αποτελεί πλέον ένα σύμβολο. Θάφτηκε την ημέρα που ο Μπεν Άλι εγκατέλειψε τη χώρα.



Ελλάδα
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΤΡΙΚΑΡΑΚΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΑΡΔΙΚΟΥ


Οι τρεις φίλες έριξαν Maalox στα πρόσωπά τους, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Αθήνα, προκειμένου να προστατευτούν από τα δακρυγόνα.



Αίγυπτος
AHMED HARARA


Ο οδοντίατρος από το Κάιρο που έχασε την όρασή του και στα δύο του μάτια, όταν δέχθηκε σφαίρες από καουτσούκ, την ώρα που διαδήλωνε στην πλατεία Ταχρίρ. Ο ίδιος δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής της ρήσης «Η δύναμη και η θέληση των ανθρώπων αλλάζουν τα πάντα».



Αμερική
RAY LEWIS


Ο συνταξιούχος αστυνομικός από τη Φιλαδέλφεια, συνελήφθη πρόσφατα καθώς συμμετείχε στο κίνημα «OCCUPY WALL STREET». «Περπατώντας και έχοντας χειροπέδες στα χέρια μου για αυτό το σκοπό ήταν η πιο υπερήφανη στιγμή της ζωής μου», δήλωσε.



Μεξικό
POET JAVIER SICILIA


Ο γιος του σκοτώθηκε στο Μεξικό από μέλη των καρτέλ ναρκωτικών. Από τότε οργάνωσε και συντόνισε τις ενέργειες κινήματος κατά του εγκλήματος και των ναρκωτικών. «Έκανα αυτό που μου έλεγε η καρδιά μου να κάνω», είπε και συνέχισε «ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα το γεγονός ότι το κίνημα είχε διεθνή αναγνώριση».



Αίγυπτος
MONA ELTAHAWY


Η Αμερικανό- αιγύπτια δημοσιογράφος συνελήφθη και βιάστηκε από αστυνομικούς του Καϊρου. Λίγες ώρες μετά τη φρίκη που έζησε ανήρτησε στο twitter της: Οι τελευταίες ώρες ήταν επίπονες αλλά ξέρω ότι «ξεμπέρδεψα» πολύ ευκολότερα από άλλους Αιγύπτιους.



Τυνησία
MANNOUBIA BOUAZIZI


Η μητέρα του νέου από την Τυνησία ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης». «Το έκανε για την αξιοπρέπειά του», είπε η ίδια αναφερόμενη στο γιο της.


1 σχόλιο: