Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Η κουβανική εμπειρία αξιοποιείται και σε αναπτυγμένες χώρες

La pupila insomne, Yannis Tsal
   
 Στα πλαίσια των επετειακών αναρτήσεων εν όψει της 26ης Ιούλη (Dia de la Rebeldia Nacional) και των αφιερωμάτων για την Κουβανική Επανάσταση γενικότερα, μεταφράσαμε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση στα ισπανικά που προβάλει με τον καλύτερο τρόπο τα επιτεύγματα του κουβανικού λαού στην εκπαίδευση, την υγεία και τον πολιτισμό.
Επιτεύγματα τα οποία δεν κράτησε μόνο για τον ίδιο αλλά μοιράστηκε με όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Φιντέλ Κάστρο (στη συνέντευξή του στον Ιγνάσιο Ραμονέ στο βιβλίο "100 ώρες με τον Φιντέλ") πάνω από 500.000 Κουβανοί εθελοντές έχουν υπηρετήσει από το 1959 σε διάφορες χώρες του κόσμου ως μαχητές, γιατροί, δάσκαλοι και τεχνικοί, δείχνοντας με τον πιο λαμπρό τρόπο τη διεθνιστική αλληλεγγύη που διαπνέει την Επανάστασή τους, σύμφωνα με το πνεύμα του Μπολίβαρ, του Μαρτί, του Χένρι Ριβ και του Τσε.

Κατόπιν συμφωνίας ανάμεσα στις κουβανικές αρχές και το δημαρχείο της ισπανικής πόλης Σεβίλη, εφαρμόζεται από το 2010 το κουβανικό πρόγραμμα αλφαβητισμού Yo, sí puedo  με δεδομένο ότι στην Ισπανία συνεχίζουν να υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια αναλφάβητοι.

Άλλα παραδείγματα κουβανικής συνεργασίας με βιομηχανικές χώρες είναι οι Κουβανοί γιατροί που προσφέρουν υπηρεσίες στην Πορτογαλία, οι βορειοαμερικανοί φοιτητές που σπουδάζουν ιατρική στη Λατινοαμερικάνικη Σχολή Ιατρικής (ELAM) στην Κούβα και το πρόγραμμα αλφαβητισμού αυστραλών ιθαγενών (αβορίγηνων) με μέθοδο που αναπτύχθηκε από Κουβανούς παιδαγωγούς.


Η Αυστραλία κατέχει την δεύτερη θέση ανάμεσα σε 187 χώρες ως προς την ανθρώπινη ανάπτυξη, πίσω από τη Νορβηγία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Η δαπάνη για την εκπαίδευση
ανέρχεται στο 4,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ανάμεσα σε 50% και 60% του ιθαγενούς πληθυσμού είναι λειτουργικά αναλφάβητοι, ιδιαίτερα όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος της επιτροπής της καμπάνιας για τον αλφαβητισμό των ενηλίκων, Τζακ Μπίτσον.


Στον οικισμό Γουιλκάνια, 965 χλμ ΒΑ του Σύδνεϋ, άρχισε να εφαρμόζεται η κουβανική μέθοδος. Σε πληθυσμό 700 κατοίκων, στην πλειοψηφία τους αβορίγηνες, το 60% είναι άνεργοι και έχει καταγραφεί φτώχεια, βανδαλισμοί, οικιακή βία και αλκοολισμός.

Το πρόγραμμα στηρίζεται από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, το πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας και το τοπικό συμβούλιο της Γουιλκάνια για τις Γαίες Αβορίγηνων, και εξετάζεται να διαδοθεί και σε άλλες κοινότητες ιθαγενών.
Είναι απορίας άξιο, τι θα πουν οι εχθροί της Κουβανικής Επανάστασης και τα μέσα ενημέρωσης στις υπηρεσίες του ιμπεριαλισμού γι' αυτά τα υπαρκτά επιτεύγματα. Η πολιτική γραμμή των μεγάλων ενημερωτικών δικτυων του κόσμου απαγορεύει τη διάδοση, ακόμα και την απλή αναφορά στις επιτυχίες της Κουβανικής Επανάστασης. Δεν τους ενδιαφέρει αν πρέπει να αποκρύψουν πληροφορίες, να πουν ψέμματα και να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη. Μπορούν να βασιστούν στην απόλυτη υποστήριξη του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού, της οικονομικής ολιγαρχίας και της δεξιάς διανόησης διαφόρων χωρών.

Δεν βολεύει να γνωρίζει η κόσμος ότι η Κούβα, η οποία συστηματικά κατηγορείται για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και περιορισμό της ελέυθερης έκφρασης των πολιτών της, διαθέτει συστήματα εκπαίδευσης και υγείας που μπορούν να λειτουργήσουν ως συστήματα αναφοράς τόσο για αναπτυγμένες όσο και υπανάπτυκτες χώρες. Το πιο αντιφατικό είναι ότι κατηγορείται ένα έθνος που συνεργάζεται με δεκάδες χώρες για να βελτιώσει την υγεία των λαών τους και να διδάξει γραφή και ανάγνωση σε περισσότερα από 700 εκατομμύρια αναλφάβητους που υπάρχουν στον κόσμο.


Το μικρό νησί της Καραϊβικής, αποκλεισμένο και πολιορκημένο για περισσότερο από 50 χρόνια, συνεργάζεται πάνω στον αλφαβητισμό πολιτών της δεύτερης χώρας στον κόσμο σε ανθρώπινη ανάπτυξη. Αυτό εξηγείται μόνο από το μοντέλο σοσιαλιστικής ανάπτυξης που οικοδομεί ο κουβανικός λαός, όπου οι δυνατότητες για εκπαίδευση, πολιτισμό και υγεία είναι για όλους τους κατοίκους, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής ή ύπαρξης οικονομικών μέσων.

Το παραπάνω άρθρο μας το έστειλαν οι συντελεστές  της ιστοσελίδας http://barbudosdesierramaestra.blogspot.gr και τους ευχαριστούμε πολυ.
http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2012/07/blog-post_4025.html

1 σχόλιο:

  1. τι παραμύθια είν' αυτά ρε...

    ο κόσμος πεινάει, δεν υπάρχουνε δομές, πήγαινε εκεί να γαμήσεις και να κάνεις πούρα και μπουρου μπουρου μανταλάκια (ότι μάθαμε και για cccp)

    αυτές είναι αλήθειες κύριοι!!!!!

    (γαμόσκυλα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή