Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ο κατακερματισμός των αντιμνημονιακών

Παιδιά προσοχή! Οσοι τελικά πάνε να ψηφίσουν, ας ξέρουν λίγα πράγματα για τις λούμπες του εκλογικού νόμου.

Όπως διαμορφώθηκε τελικά το σκηνικό υπάρχουν ένας σκασμός κομματα αντιμνημονιακά ή/και αριστερά. Αν κάποια/ος λοιπόν σκεφτεται να ψηφίσει απλά και μόνο για να συνεισφέρει προς έναν συσχετισμό προς τα αριστερά, να ξερει οτι αν ρίξει ψήφο σε κόμμα που τελικά δεν συγκεντρώσει πάνω από 3% των έγκυρων ψήφων (τα λευκά ισοδυναμούν με άκυρα, δεν έχουν καμία υποσταση), δεν επηρελαζει καθόλου τον συσχετισμό στην βουλή. Το μόνο που καταφέρνει είναι να μειώσει το ποσοστό της αποχής και νομιμοποιεί έτσι χωρις λόγο την μετέπειτα κυβέρνηση. Και αυτό γιατί οι έδρες μοιράζονται μονο στα κόμματα που πήραν πάνω απο 3%.
"Για να αποκτήσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών στο Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι είναι πρώτο σε ψήφους και θα λάβει τις 50 έδρες, πρέπει να πάρει τουλάχιστον άλλες 101 από τις 250 έδρες που κατανέμονται με την απλή αναλογική. Άρα χρειάζεται ένα ποσοστό 40.5% (101/250) επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων των κομμάτων που δικαιούνται έδρες, δηλαδή των κομμάτων που έχουν ποσοστό μεγαλύτερο από το όριο του 3%. Έτσι, όσο το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που βρίσκονται κάτω από το 3% αυξάνεται, τόσο μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται να λάβει το πρώτο κόμμα, ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία."

Οπότε, η ύπαρξη πολλών μικρών κομμάτων που απορροφούν μικρά κομμάτια κόσμου λειτουργούν υπέρ του πρώτου κόμματος!! Ωραίο το κόλπο ε?


Ας τα γνωρίζουμε ολα αυτά και ας ψάξουμε και καλύτερα τους νόμους όσοι τελικά συμμετάσχουμε στο εκλογικό φιάσκο. Βάζω και μένα μέσα γιατί είναι αλήθεια οτι το σκέφτομαι. Δεν αντέχω να πεθαίνουν άνθρωποι γύρω μου απο απελπισία. Θα ευχόμουν να μπορούσε η αριστερά να φτιάξει κάποιο σοβαρό μέτωπο για τις εκλογές με προοπτική νίκης μόνο και μόνο μήπως και σταματήσει αυτή η ανέχεια.
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1393789

Πρακτικά (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1):

1 σχόλιο: