Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Η συνέπεια της κ. Διαμαντοπούλου για το Άσυλο

Με άρθρο της στην Καθημερινή (11/01/09) η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου καταθέτει την ξεκάθαρη θέση της για το Άσυλο. Έτσι σήμερα δεν χρειάζεται κανείς (φοιτητικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις) να δηλώνει την έκπληξή του. Έγραφε τότε η κ. Διαμαντοπούλου: Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι μια σημαντική κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος που συνδέεται άμεσα με τη Νεότερη Ελληνική Πολιτική Ιστορία και τη στέρηση δημοκρατικών ελευθεριών που κορυφώθηκαν με την επτάχρονη δικτατορία. Σήμερα 34 χρόνια από την αποκατάσταση της λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας ο συμβολισμός του πανεπιστημιακού ασύλου παραμένει σημαντικός και ουσιαστικός. Σηματοδοτεί τη σχέση της Δημοκρατίας με την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

ΝΑΙ! επομένως στην κατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου που προστατεύει την ελευθερία ιδεών και των ανθρώπων που την εκφράζουν.


ΟΧΙ! στην καταστρατήγηση του ασύλου από οποιονδήποτε επιβάλλει τους δικούς του όρους, απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση όλων ανεξαιρέτως των ιδεών, τρομοκρατεί ιδεολογικά, καταστρέφει, εγκληματεί.

Το πρόβλημα της καταστροφής, των βανδαλισμών και των εγκληματικών ενεργειών στα Πανεπιστήμια, αφορά μικρές εξωπανεπιστημιακές αλλά και δυστυχώς ενδοπανεπιστημιακές μειοψηφίες και η αντιμετώπισή του δεν χρειάζεται ούτε κατάργηση του ασύλου, ούτε άλλο νομικό πλαίσιο.


Απαιτεί πολιτική βούληση των κομμάτων και τέλος στην υποκρισία ότι μόνη της η Πανεπιστημιακή Κοινότητα θα αποφασίσει και θα το αντιμετωπίσει. Χρόνια τώρα παπαγαλίζουμε τα ίδια, ενώ εργαστήρια καταστρέφονται, βιβλιοθήκες καίγονται, πανεπιστημιακοί χώροι ευτελίζονται και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών παρεμποδίζεται. Η Δημοκρατία, η Πρόοδος η Δημοκρατική Αριστερά απαιτούν ειλικρίνεια, τόλμη και δράση -η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, (που στο συλλαλητήριο της Παρασκευής απέδειξε ότι με συνεργασία και αποφασιστικότητα μπορεί να πετύχει πολλά) έχει την ευθύνη για κάθε απόφαση και επιλογή- αλλά πρέπει να έχει και την αίσθηση ότι υπάρχει η υποστήριξη του Ελληνικού Λαού που στην Δημοκρατία μας εκφράζεται διά των πολιτικών κομμάτων. Θεωρώ σημαντικό να γνωρίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα ότι για την εφαρμογή του Νόμου που είναι αναγκαία, όταν υπάρχουν εγκληματικές ενέργειες, έχει την υποστήριξη του πολιτικού κόσμου.

Προσωπικά ως Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας μιλώντας με τους Πρυτάνεις τις δύσκολες ώρες των συγκρούσεων έκανα σαφές ότι θα υποστηρίξω την όποια απόφασή τους δημόσια. Γιατί το τελικό διακύβευμα είναι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο -η ύπαρξή του, το κύρος του- η Δημόσια Περιουσία, και πάνω απ' όλα η προστασία της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και η προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Τέλος επειδή κανείς δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από τον ελληνικό λαό να μοιράζει πιστοποιητικά «προοδευτικότητας» και «αριστεροσύνης», ας συμφωνήσουμε ότι αριστερό και προοδευτικό είναι ό,τι αφορά ΚΑΙ τον σεβασμό όλων των απόψεων και όχι τις απόψεις ελαχίστων μειοψηφιών απ' όποιο φάσμα της κοινωνίας και αν αυτές προέρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου