Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Νικάμε αδέρφια !!

Συμφωνία για αγροτική μεταρρύθμιση στην Κολομβία

Η Κολομβία και οι αντάρτες των FARC κατέληξαν σε συμφωνία για το κρίσιμο θέμα της αγροτικής μεταρρύθμισης, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι δύο πλευρές, μία εξέλιξη που φαίνεται να είναι ένα σημαντικό βήμα στην ειρηνευτική διαδικασία η οποία έχει σκοπό να τερματίσει τον μακρόχρονο πόλεμο ανάμεσά τους.

Είπαν πως η συμφωνία καλεί για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και παρέχει γη στους ανθρώπους που ζουν εκεί, κάτι που αντιμετωπίζει έναν από τους κύριους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία των FARC, ή Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, το 1964 ως ένα κομμουνιστικό κίνημα αγροτικής μεταρρύθμισης, και στην έναρξη του αντάρτικου.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αναπτύξει τις υπηρεσίες και τις υποδομές στις αγροτικές περιοχές καθώς προσπαθεί να θέσει τέρμα σε μια μακρά ιστορία κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας στη
χώρα.

"Αυτό που συνομολογήσαμε με αυτή τη συμφωνία θα είναι η αρχή της ριζικής μεταμόρφωσης της αγροτικής πραγματικότητας στην Κολομβία με ισότητα και δημοκρατία", αναφέρει η ανακοίνωση η οποία αναγνώστηκε κατά το τέλος του ένατου γύρου των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στις 19 Νοεμβρίου στην Αβάνα.

Η συμφωνία μπορεί να είναι η πιο ελπιδοφόρα εξέλιξη στην ειρηνευτική διαδικασία μέχρι τώρα ωστόσο παραμένουν πολλά δυνητικά εμπόδια, αρχής γενομένης από το επόμενο θέμα στην ημερήσια διάταξη – το ευαίσθητο θέμα της πολιτικής συμμετοχής των FARC.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί στον πιο μακρόχρονο πόλεμο με αντάρτες στη Λατινική Αμερική, ο οποίος συνεχίζεται σε χαμηλή ένταση παρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Πολλοί Κολομβιανοί πιστεύουν πως οι αντάρτες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου, απαγωγές με σκοπό την απόσπαση χρημάτων και για την ανάμιξή τους στον παράνομο εμπόριο ναρκωτικών – η οργάνωση αρνείται αυτή την τελευταία κατηγορία.

Όμως η απαγγελία κατηγοριών και η φυλάκιση θα απέκλειε πολλούς ηγέτες των FARC από την πολιτική.

Οι αντάρτες έχουν πει ότι είναι πρόθυμοι να "αναθεωρήσουν" οποιοδήποτε "λάθος" έχουν κάνει κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά απέκλεισαν τη δίωξη από ένα κράτος εναντίον του οποίου λένε ότι ξεσηκώθηκαν νόμιμα λόγω της καταδίωξης και της περιφρόνησης του ίδιου του λαού του.

Άλλα σημεία που παραμένουν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνουν την επιμελητεία του τερματισμού της σύρραξης, το εμπόριο ναρκωτικών, την αποζημίωση των θυμάτων και την εφαρμογή της τελικής συμφωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ
http://www.zougla.gr/kosmos/article/simfonia-gia-agrotiki-metari8misi-stin-kouva










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου