Εξασθενές χρώμιο ακόμη και στο εμφιαλωμένο νερό
Έρευνα των Οικολόγων Πρασίνων, που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ανέδειξε ως μείζον ζήτημα για τη δημόσια υγεία την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου, ακόμα και στο εμφιαλωμένο νερό. Το ανησυχητικό στοιχείο που παρουσιάστηκε είναι πως η συγκέντρωση της συγκεκριμένης, εξαιρετικά επικίνδυνης, ουσίας και στο πόσιμο νερό του δικτύου ύδρευσης είναι καθ' όλα νόμιμη, μιας και δεν έχει θεσπιστεί κανένα όριο.
Το εξασθενές χρώμιο αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως καρκινογόνο, παρ' όλα αυτά όριο υπάρχει μόνο για το ολικό χρώμιο, 50 ppb (50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο). Μάλιστα σε έρευνα που διεξήχθη το 2010 οι περιπτώσεις καρκίνου στα Οινόφυτα υπερέβαιναν κατά 1.472% (στο ήπαρ), 441% (στα γυναικολογικά), 240% (στο στόμα), 145% (στους πνεύμονες) τα κρούσματα στην υπόλοιπη Βοιωτία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι διεξήγαγαν έρευνα σε επιλεγμένες ετικέτες εμφιαλωμένου νερού και σε τρεις από αυτές ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο, μάλιστα αυξημένο σε κάποιες περιπτώσεις στα 22ppb. Παρόμοιες εξετάσεις διενέργησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για άλλες ετικέτες και βρήκε και αυτό τρεις με μολυσμένο περιεχόμενο.
Οι Οικολόγοι απευθύνθηκαν στους κρατικούς φορείς, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου και Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς και το Γενικό Χημείο του Κράτους, για να ελέγξουν τα εμφιαλωμένα νερά. Όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη, ο ΕΦΕΤ αρνήθηκε να προχωρήσει σε αναλύσεις, επειδή δεν έχει ενταχθεί επίσημος έλεγχος για εξασθενές χρώμιο στα εμφιαλωμένα για το 2011 (μιας και δεν υπάρχει ειδικό όριο αποκλειστικά για εξασθενές), ενώ το Γενικό Χημείο επικαλέστηκε φόρτο εργασίας. Έτσι οι Οικολόγοι πραγματοποίησαν ιδιωτικούς ελέγχους
.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέφρασαν την απορία τους σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης, καθώς, ενώ το 2010 με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) καθιερώθηκε όριο για τα νερά του Ασωπού ποταμού τα 3ppb, δεν έγινε τίποτα για το πόσιμο νερό. Στη συνέχεια το υπουργείο, έκανε στροφή, ζητώντας νέες έρευνες, και το θέμα των ορίων μετατέθηκε επ' αόριστον, όπως είπαν.
Σημαντική δικαστική απόφαση θεωρήθηκε αυτή που εκδόθηκε το 2008 στη Θήβα, όπου το δικαστήριο ζήτησε να σταματήσει η διάθεση πόσιμου νερού ως ακατάλληλο, μέχρι να κατασκευαστούν δεξαμενές για καθαρό, πόσιμο νερό.
Επίσης το 2010 το δικαστήριο της Χαλκίδας, θέσπισε, για πρώτη φορά, για την περιοχή της Μεσσαπίας, όριο για τη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου τα 2ppb. Γι΄ αυτό και η Μεσσαπία είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα γίνονται μετρήσεις και τηρούνται τα όρια.
Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, η απουσία νομοθετικού πλαισίου έχει ως αποτέλεσμα και οι έλεγχοι να είναι ελλιπείς. Η Ελεάνα Ιωαννίδου από τους Οικολόγους Πράσινους ανέφερε πως το κόμμα έστειλε 13 έγγραφα σε ισάριθμες υπηρεσίες στην περιφέρεια και πήραν 13 διαφορετικές απαντήσεις: από άρνηση αρμοδιότητας, μέχρι έλλειψη κονδυλίων. Πολλές υπηρεσίες επίσης, όπως ειπώθηκε, δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν.
Οι βιομηχανίες ευνοούνται από την έλλειψη ορίων και μηχανισμών ελέγχων για εξασθενές χρώμιο και αντιστέκονται ώστε να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς, τόνισε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Στην Ευρώπη η μόνη χώρα που έχει θεσπίσει όριο είναι η Ιταλία με 5ppb. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα, όπου βασίστηκε και η κινηματογραφική ταινία «Έριν Μπρόκοβιτς», ήταν η μόλυνση με εξασθενές χρώμιο μιας περιοχής της Καλιφόρνιας από πολυεθνική εταιρεία. Τελικά οι κάτοικοι της περιοχής εξασφάλισαν μια μεγάλη αποζημίωση, αλλά όχι και τη θέσπιση σχετικού νόμου- παρότι οι αμερικανοί επιστήμονες έθεσαν το επιτρεπτό όριο συγκέντρωσης εξασθενούς χρωμίου στα 0,02ppb.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, τέλος, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί όσο δεν προχωρεί ο προσδιορισμός ορίων, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, μιας και τα νερά επηρεάζουν τις καλλιέργειες, τα εμφιαλωμένα αναψυκτικά και άλλα ήδη καθημερινής κατανάλωσης. Επιπλέον, επισημαίνουν πως η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και των κοινωφελών υπηρεσιών μόνο χειροτερεύει την ήδη προβληματική κατάσταση.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=451199&cid=17
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου