Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η φτώχεια «συρρικνώνει» τον εγκέφαλο των παιδιών

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε φτωχές οικογένειες έχουν μικρότερο εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Pediatrics, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο όγκος της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου, ήταν μικρότερος στα παιδιά φτωχότερων οικογενειών. Οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου ρυθμίζουν μερικώς τη μνήμη και τα συναισθήματα.



Το γεγονός ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε φτωχές οικογένειες έχουν μικρότερο εγκέφαλο είχε αποδειχθεί και από προηγούμενες μελέτες, ωστόσο οι ερευνητές θέλησαν να εντοπίσουν την αιτία της συρρίκνωσης. Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα 145 παιδιών από το Σεντ Λούις, ηλικίας 6 έως 12 ετών. Τα παιδιά είχαν συμμετάσχει σε παλαιότερη μελέτη σχετικά με το στρες, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα οι επιστήμονες είχαν παρακολουθήσει και τους γονείς για να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά τους.
Εξετάζοντας αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών τείνουν να έχουν μικρότερο εγκέφαλο, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι στρεσογόνες εμπειρίες και η έλλειψη στήριξης από τους γονείς, ενδεχομένως εξηγούν αυτό το φαινόμενο.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η φτώχεια ή η γονική συμπεριφορά κρύβεται πίσω από τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, όμως τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι οι πιθανότητες ενός παιδιού να έχει μικρό εγκέφαλο μειώνονται σημαντικά όταν οι γονείς είναι κοντά του και το στηρίζουν ενεργά. Μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά με ευαίσθητους, προσεκτικούς και συναισθηματικά διαθέσιμους γονείς, θα έχουν καλύτερη ανάπτυξη.

Όπως δήλωσε ο Δρ. Charles Nelson, καθηγητής παιδιατρικής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, οι φτωχότερες οικογένειες στερούνται πόρων και προσπαθούν να επιβιώσουν, κάτι που προκαλεί στρες και εμποδίζει τους γονείς να συμπεριφέρονται όπως πραγματικά θα ήθελαν.

Σημειώνεται ότι ο μικρότερος εγκέφαλος στα παιδιά συνδέεται με χαμηλή απόδοση στο σχολείο, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα.

Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου