Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ποια παραμύθια λειτουργούν αρνητικά στα παιδιά ;;

Καταστροφικά και επικίνδυνα πρότυπα για τα παιδιά φαίνεται να περνούν παραμύθια όπως η Σταχτοπούτα, η Ωραία Κοιμωμένη και η Χιονάτη, σύμφωνα με αμερικανούς κοινωνιολόγους.

Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα παραμύθια δημιουργούν στα παιδιά λανθασμένα πρότυπα για το ότι η ομορφιά και μόνο αμείβεται.

Οι γονείς, επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν είναι ανάγκη να πετάξουν από το παράθυρο τα συγκεκριμένα βιβλία αλλά επιβάλλεται να συζητούν με τα παιδιά τους τους χαρακτήρες και τα κόλπα των ηρώων των παραμυθιών αυτών και να σκεφτούν σοβαρά πώς θα πουν στις κόρες τους να μην επιδιώκουν την ομορφιά έναντι οποιουδήποτε τιμήματος και σε βάρος της εκπαίδευσής τους
και της σταδιοδρομίας τους.

Οι ερευνητές συγχαίρουν τους δημιουργούς και τους εμπνευστές της παιδικής ταινίας ''Σρεκ'' όπου μια πανέμορφη κοπέλα ζει ευτυχισμένη ακόμα και όταν την μεταμορφώνουν σε δράκο.

Η Λιζ Γκρόερχολζ, επίκουρος καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Περντιού της Ιντιάνα σε συνεργασία με την Λόρι Μπέικερ Σπέρι από το πανεπιστήμιο του Δυτικού Ιλινόι μελέτησαν 168 παραμύθια για νεράιδες που γράφτηκαν από το 1800 και μετά από τους αδελφούς Γκριμ.

Σχεδόν όλα αναφέρονται στη φυσική ομορφιά των ηρωίδων τους με περίπου 14 αναφορές στην ομορφιά σε κάθε ιστορία. Μια στις πέντε ιστορίες συνδέει την ασχήμια με το κακό και το απεχθές. Τα πέντε πιο δημοφιλή παραμύθια είναι η Σταχτοπούτα, η Χιονάτη, η Ωραία Κοιμωμένη, η Κοκκινοσκουφίτσα και Χάνσελ και Γκρέτελ. Η έρευνα των δύο καθηγητριών δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Gender and Society.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου