Πιάσαμε πάτο, αλλά απ” ότι φαίνεται υπάρχουν περιθώρια να πάμε και πιο κάτω… Φροντίζουν γι” αυτό η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ. Να είναι καλά τα μνημόνια, αυτά που έχουμε και αυτά που θα έρθουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann, η Ελλάδα
παρουσιάζει, μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ε.Ε, την μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα.
Συγκεκριμένα, το ίδρυμα Bertelsmann, συνυπολογίζοντας έξη δείκτες (ανεργία, υγεία, εκπαίδευση, ανισότητες μεταξύ των γενεών, φτώχεια, διακρίσεις φυλετικές και άλλες) διαμορφώνει ένα δείκτη, το δείκτη της «κοινωνικής δικαιοσύνης». Ο δείκτης αυτός είναι για το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης 5,60.
Βάσει αυτού του υπολογισμού, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με δείκτη 3,57.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι μόνες χώρες που παρουσίασαν ανεπαίσθητη βελτίωση το 2014 (σε σύγκριση με το 2011) είναι η Σουηδία, για την οποία ο δείκτης ανέβηκε από το 7,34 στο 7,48 (+0,14), η Φινλανδία (+0,03), η Γερμανία (+0,29), το Λουξεμβούργο (+0,07) και η Πολωνία (+0,35).
Για την Ελλάδα ο δείκτης που ήταν 4,43 το 2008, ανέβηκε στο 4,44 το2011 και καταβαραθρώθηκε στο 3,57 το 2014.
Πέραν της γενικής κατάστασης, όπως αποτυπώνεται από το γενικό δείκτη «κοινωνικής δικαιοσύνης», ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη των δεικτών και στους επι μέρους τομείς.
Ετσι, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ιδρύματος Bertelsmann, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ε.Ε στους τομείς της ανεργίας, της πρόσβασης στην εκπαίδευση, στις διακρίσεις (φυλετικές και άλλες), ενώ στον τομέα της φτώχειας βρίσκεται στην 4η θέση και στον τομέα των αποκλεισμών από την υγεία στην 5η θέση.
Τα παραπάνω στοιχεία συμπληρώνουν την εικόνα που έδινε προς ημερών μια άλλη έκθεση ( της εταιρείας Βoston Consulting Group), σύμφωνα με την οποία, στην Ελλάδα σήμερα, 16.000 οικογένειες φέρεται να διαθέτουν πάνω από ένα εκατ. ευρώ η κάθε μια.
Επίσης, υπάρχουν 559 Έλληνες που έχουν πάνω από 30 εκατ. δολάρια ο καθένας.
http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/09/blog-post_276.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου