Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

BRICS in the Wall

Η απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της ήταν πράγματι "μεγατόνων". Οχι πυρηνική, αλλά οικονομική και αφορά το "ξεδόντιασμα" των εργαλείων με τα οποία η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει την παγκόσμια κυριαρχία τους: Το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι πέντε χώρες της οικονομικής συμμαχίας των BRICS δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική αποφάσισαν σήμερα από την Φορταλέζα της Βραζιλίας την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων και έδρα τη Σαγκάη καθώς και την ίδρυση ενός αποθεματικού ταμείου για την αντιμετώπιση κρίσεων με αποθεματικό 100 δισ δολαρίων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin: «Η νέα
τράπεζα θα είναι μέρος ενός συστήματος μέτρων τα οποία θα εφαρμόζονται για να προλαμβάνουν και να εμποδίζουν την οικονομική παρενόχληση χωρών οι οποίες δεν συμφωνούν με συγκεκριμένες αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους».
Αλλά και το τελικό ανακοινωθέν των "5" των BRICS ήταν πολύ σκληρό κατά του ΔΝΤ


«Παραμένουμε απογοητευμένοι και προβληματισμένοι σοβαρά με τη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο ΔΝΤ που είχαν αποφασιστεί το 2010 και που η μη υλοποίησή τους βλάπτει σοβαρά έχοντας αρνητικές επιδράσεις στην νομιμότητα, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του ταμείου», ήταν το σκληρό ανακοινωθέν  των πέντε κατά του ΔΝΤ.



Ο πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι από την Ινδία με πενταετή θητεία, ενώ ο επικεφαλής της διοικητικού συμβουλίου θα είναι Βραζιλιάνος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη έπειτα από τη σύνοδο που διεξήχθη στην Φορταλέζα.

Οι πέντε από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές θα εγκρίνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg την ίδρυση αποθεματικού ταμείου με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων και αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισεκ. δολαρίων κατά τη σύνοδο των ηγετών τους στην πόλη Φορταλέζα της Βραζιλίας την 15η και 16η Ιουνίου.

Η πρωτοβουλία αυτή των BRICS έχει σαφή στόχευση: Σκοπός τους είναι να "χτυπήσουν" και να μειώσουν την επιρροή του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και κατ'επέκταση των ΗΠΑ!

Η αναπτυξιακή τράπεζα θα πρέπει να εγκριθεί νομοθετικά από τις χώρες - μέλη και θα χρειασθεί περίπου ένα έτος για να υλοποιηθεί.

Η συμμετοχή σε αυτή θα ανοίξει τελικά και σε χώρες εκτός των BRICS (αυτό είναι και το μυστικό για να αποκτήσει παγκόσμια αξία το εγχείρημα), ενώ η αναγγελία της ίδρυσής της συμπίπτει με σχέδια για την ίδρυση μίας ασιατικής αναπτυξιακής τράπεζας υποδομών, με κεφάλαια επίσης 50 δισεκ. δολάρια, επικεφαλής της οποίας θα είναι η Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας.

Η Κίνα θα χρηματοδοτήσει το αποθεματικό ταμείο, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι χώρες - μέλη σε περίπτωση ελλειμμάτων στα ισοζύγια πληρωμών τους, με 41 δισ. δολάρια, ενώ η Νότια Αφρική με 5 δισ. δολάρια και οι άλλες τρεις χώρες με 18 δισ. δολάρια η κάθε μία.

Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του ταμείου, που αντιστοιχεί μόλις στο 2% των συνολικών διαθεσίμων των BRICS, δεν έχουν ακόμη καθορισθεί.

Ο μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των πέντε χωρών προβλέπεται -από οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg- να φθάσει το 5,37% εφέτος, ο μισός σε σχέση με τον ρυθμό πριν από επτά χρόνια. Η Βραζιλία και Ρωσία αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 1,3% και 0,5%, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου