Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Α. Αλαβάνος: "Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί κι εμείς βλέπουμε θέατρο σκιών"

Συνέντευξη του επικεφαλής της κίνησης "Σχέδιο Β'" στο περιοδικό "Επίκαιρα και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Παπαδημητρίου.

- Πολλοί θεωρούν πως υπήρχαν άλλοι λόγοι που ώθησαν τη ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Εσείς τι πιστεύετε; Γιατί ο Φώτης Κουβέλης έλαβε μια τέτοια απόφαση;

- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία του Έκθεση για την Ελλάδα, λέει τέσσερα σοβαρά πράγματα.

Πρώτον, έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση που είχε ποτέ αναπτυγμένη χώρα σε καιρό ειρήνης.
Δεύτερον, η πορεία της Ελλάδας επιδεινώθηκε γιατί το πρόγραμμα της τρόικα ήταν διαμορφωμένο με βάση την αποτροπή της διάσπασης της Ευρωζώνης και όχι τη σωτηρία της Ελλάδας.
Τρίτον, η έλλειψη εθνικού νομίσματος αποστέρησε την Ελλάδα από το εργαλείο συναλλαγματικής και νομισματικής πολιτικής, αναγκαίο για την έξοδο από την κρίση.
Τέταρτον, την επόμενη δεκαετία δεν πρόκειται, ακόμα και με τη δική του πρόβλεψη της μικρής
ανάκαμψης, να έχουμε ανάσχεση της ανεργίας.

 Αντί, λοιπόν, να αναζητήσουμε τον άλλο δρόμο, ασχολούμαστε με το μπιλιάρδο του πολιτικού συστήματος. «Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί» κι εμείς βλέπουμε θέατρο σκιών. Τα έχουμε ξαναζήσει αυτά, με άλλες φιγούρες. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Παπαδήμος, Παπατάδε... Πού είναι όλοι
αυτοί τώρα; Η Ελλάδα όμως βουλιάζει.

- Κατά τη γνώμη σας, η πρόσφατη πολιτική κρίση έχει δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό; Ποια είναι η επόμενη μέρα;

- Τα γεγονότα με την ΕΡΤ έφεραν τελικά στην επιφάνεια ένα πολύ αισιόδοξο στοιχείο. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όταν ο λαός αισθανθεί την προσβολή κατάμουτρα, όταν δει τη Δημοκρατία και την ελευθεροτυπία να καταπατώνται, όπως έγινε από τον Σαμαρά, η λαϊκή ψυχή αφυπνίζεται και εξεγείρεται. Το κοινωνικό κίνημα παρεμβαίνει πρωταγωνιστικά στις εξελίξεις, ανατρέπει τον προγραμματισμό του συστήματος. Η επόμενη μέρα είναι, πέρα από την άμυνα, να εμπνεύσουμε το λαό, ότι υπάρχει ένα Σχέδιο Β, που απαντά στα μεγάλα προβλήματα του, την ανεργία, τη φτώχεια, την έλλειψη προοπτικής.

- Πιστεύετε ότι η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχει δυνατότητα εξάντλησης της τετραετίας; Ή βλέπετε σύντομα εκλογές; 

- Αυτό που παρατείνει τεχνητά τη ζωή της αντιλαϊκής κυβέρνησης Σαμαρά είναι ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Το ίδιο ακριβώς που γίνεται στην Τουρκία, με ένα Ερντογκάν, που καταδικάζει ακόμα και την καισαρική τομή στις γυναίκες, να αμφισβητείται από ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού, να είναι τυχερός όμως γιατί δεν έχει αξιόπιστο αντίπαλο. Ο λαός διαισθάνεται ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση αλλά δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται η συγκεκριμένη χαρτογράφηση μιας άλλης συγκροτημένης πορείας. Μόλις υπάρξει αυτή, μόλις γίνει κτήμα της κοινωνίας, οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες.

- Τι θεωρείτε ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν βγει κυβέρνηση; Θα καταγγείλει το Μνημόνιο ή θα το εφαρμόσει;

Τι θα πει «καταγγέλλω το Μνημόνιο» σήμερα πια; Θα εξαφανιστούν οι άνεργοι; Θα ανοίξουν τα εργοστάσια και τα μαγαζιά; Θα υπάρξει ρευστότητα; Όχι, όχι, όχι. Πρέπει να καταλάβουμε βαθιά ότι δεν μπορούμε να βγούμε από την ύφεση χωρίς επαναστατικού χαρακτήρα αλλαγές στη σχέση μας με τους δανειστές, στις τράπεζες, στην παραγωγική συγκρότηση, στις δημόσιες επενδύσεις, στην οικοδόμηση κοινωνικού κράτους. Τίποτε απ' όλα αυτά δεν είναι δυνατό να γίνει μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ασφυξίας και της λιτότητας της Ευρωζώνης και με ένα σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ. Στην ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα δεν υπάρχει καν ο όρος «Ευρωζώνη». Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πλήρως ενσωματωμένη στο Σχέδιο Α, όπως και η ΔΗΜΑΡ. Και με το συγκεχυμένο, πλήρη αντιφάσεων και αόριστο λόγο της στερείται αξιοπιστίας.

- Αν στις επόμενες εκλογές μπείτε στη Βουλή, θα συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό κυβέρνησης σε περίπτωση που χρειάζεται τις έδρες σας για να γίνει αυτό;

 - Αν στη μεγάλη ένταση του τέλους του 2011, πριν, δηλαδή, σχεδόν από δύο χρόνια, τότε που Μέρκελ και Σαρκοζί τρομοκρατούσαν τον Παπανδρέου με το δημοψήφισμα, η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε παύση πληρωμών στους ιδιώτες ακόμη δανειστές, με δάνεια που ανήκαν στη δικαιοδοσία των δικών μας δικαστηρίων και είχε αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα ήταν δυνατό η Ελλάδα σήμερα να είναι στη διαδικασία της ανάκαμψης, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί κι ένας άνεμος προσδοκίας και προοπτικής θα έπνεε στη χώρα. Θέλω με αυτό να πω ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο κι άλλου χρόνου. Δεν υπάρχει χώρος για κομβικά κόλπα και κολεγιές. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για κοινοβουλευτικά παιχνίδια. Δεν υπάρχει νόημα να έχουμε κυβέρνηση, αλλά κυβέρνηση απελευθέρωσης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Εμείς, στο Σχέδιο Β, ενεργοποιούμαστε για κάτι που γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά απόλυτα αναγκαίο. Τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού λαϊκού ρεύματος που θα στηρίξει μια τέτοια πολιτική.

- Έχετε κάνει σχεδιασμό για τις επιπτώσεις από τυχόν επιστροφή στη δραχμή;

- Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά δεν έχουν χρειαστεί κανένα σχέδιο - εκτελούν εντολές με βάση το σχέδιο των ξένων. Το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανήκει στο χώρο των φαντασιώσεων - θα λύσουμε τα προβλήματα μέσα στην Ευρωζώνη, όπως ακριβώς υποστηρίζει και η ΔΗΜΑΡ και ναυάγησε.

Το σχέδιο των ξένων, της τρόικα δηλαδή, σύμφωνα με την ίδια την Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποδείχθηκε σε όλα λάθος: λάθος οι προβλέψεις για το χρέος, λάθος το σενάριο για την ανάπτυξη, λάθος ο πολλαπλασιαστής, λάθος ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν έγινε από την αρχή, λάθος η πίεση της Ευρωζώνης να καθυστερήσει, λάθος η άρνηση της Ευρωζώνης να διαγράψει μέρος από το ελληνικό χρέος προς την ίδια. Σε σχέση με όλα αυτά, αισθάνομαι περήφανος. Είναι πολύ μικρές οι δυνάμεις μας σε σύγκριση με τις δικές τους, κάνουμε όμως μια σοβαρή και ειλικρινή δουλειά, αναδείχνουμε τα πιο δύσκολα σημεία για να βρούμε απαντήσεις, μελετάμε τη διεθνή εμπειρία και δεν διστάζουμε, αν χρειαστεί, να τροποποιήσουμε τις απόψεις μας.

Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια καθηγητές πανεπιστημίου και άλλους επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Σύντομα θα δώσουμε τις θέσεις μας για τις πρώτες τομές που θα κάνει ένα Σχέδιο Β στην Ελλάδα και για το χρόνο που θα χρειαστεί ώστε να αρχίσει η αντίστροφη πορεία. Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί βλέπουμε ότι στο κορυφαίο θέμα της ανεργίας μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα μέσα σε ελάχιστους μήνες.

- Θα συμμετέχετε στις εκλογές; Θα κατέβετε υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της κίνησης σας;

- Το Σχέδιο Β είναι ήδη έτοιμο για τις ευρωεκλογές. Επιδιώκουμε, βέβαια, συνεργασίες που θα συμβάλουν να γεννηθεί ένα δυναμικό λαϊκό ρεύμα. Για τις εθνικές εκλογές -με μεγαλύτερες απαιτήσεις δικτύωσης και δαπάνης- ελπίζουμε να είμαστε γρήγορα επίσης έτοιμοι.

- Έχετε πλούσια εμπειρία από το Ευρωκοινοβούλιο. Πολλοί εκτιμούν πως η Ευρώπη έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Θεωρείτε πως είμαστε πλησίον της διάλυσης της Ευρωζώνης;

- Όλες οι εκδοχές είναι ανοιχτές κι όλες τις συζητάνε. Αποχώρηση μίας ή περισσότερων περιφερειακών χωρών, αποχώρηση της Γερμανίας, διαίρεση σε Βορρά και Νότο, πλήρης κατάρρευση, επιβίωση της Ευρωζώνης μέσα στο τέλμα. Εμείς δε έχουμε μια διαλυτική άποψη γενικά για τη Ευρώπη. Βλέπουμε την αποχώρηση απ την Ευρωζώνη ως κίνηση σωτηρίας της χώρας μας αλλά και ως πυροδότηση μιας δυναμικής διεργασίας για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης της πλήρους απασχόλησης, της ισότιμης συνεργασίας, του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης, της διάχυσης της τεχνολογίας, της πλανητικής σκέψης.

- Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σχέδιο της Γερμανίας; Το πρόγραμμα δεν βγαίνει, κι αυτό αρχίζει να γίνεται αποδεκτό από πολλούς διεθνείς κύκλους.

- Σωστό είναι αυτό, ακόμη και οι Αμερικανοί διαφωνούν με τις ακραίες αντιπληθωριστικές πολιτικές της Γερμανίας που έχουν παροξύνει την ήδη υπάρχουσα ευρωπαϊκή κρίση. Η Γερμανία δεν φαίνεται να μετακινείται, με οποιοδήποτε ίσως αποτέλεσμα των εκλογών της το φθινόπωρο. Πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι ακόμα κι αν υπάρξει κάποια διόρθωση της πολιτικής της π.χ. με ευρωομόλογα ή με πιο ανοιχτή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή μπορεί να είναι επωφελής για το Βέλγιο ή την Αυστρία, για την Ελλάδα όμως το σοκ είναι τόσο μεγάλο, που απαιτεί την άμεση αποδέσμευση από την Ευρωζώνη.

http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2013/06/blog-post_1177.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου