Ολ’ αυτά εις υγείαν των κορόιδων του Νότου!
Από την άλλη δημοσίευμά του o βρετανικός Guardian επισημαίνει ότι οι αγορές οπλικών συστημάτων από την Γερμανία και τη Γαλλία έχουν επιβαρύνει υπερβολικά το διογκωμένο χρέος της χώρας μας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πραγματικότητα όσον αφορά την αγορά όπλων από την Ελλάδα δεν κολακεύει τη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, το 15% των εξαγωγών οπλικών συστημάτων της Γερμανίας καταλήγει στην Ελλάδα, ενώ το ποσοστό για τις γαλλικές εξαγωγές όπλων βρίσκεται στο 10%.
Μάλιστα, ο βουλευτής επισημαίνει ότι Γερμανία και Γαλλία προσπάθησαν να πουλήσουν οπλικά
συστήματα στη χώρα μας και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, την ώρα που τα ποσά που δαπανούμε για την άμυνα είναι διπλάσια από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.
συστήματα στη χώρα μας και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, την ώρα που τα ποσά που δαπανούμε για την άμυνα είναι διπλάσια από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.
Η Ελλάδα δαπανά το 4% ΤΟΥ ΑΕΠ για την άμυνα έναντι 2% που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη,
κάτι που αποδίδεται στην θεωρούμενη απειλή από την Τουρκία. Ωστόσο, αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχουν φήμες ότι η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα είχε ως αντάλλαγμα την εκπλήρωση συμφωνιών για την αγορά όπλων από Γερμανία και Γαλλία.
Η ειδική στον τομέα της άμυνας, Κατερίνα Τσουκαλά, με έδρα τις Βρυξέλλες, υποστηρίζει ότι από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και μετά, η Ελλάδα ξόδεψε για όπλα 216 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μυστικά κονδύλια, ενώ οι διαδικασίες προμηθειών για την άμυνα είναι αδιαφανείς. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, υπάρχει μια χτυπητή υποκρισία που περιστρέφεται γύρω από τις αθέμιτες πρακτικές των γερμανικών επιχειρήσεων.
Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα παραθέτει τις παλαιότερες δηλώσεις Πάγκαλου περί πιέσεων για αγορά όπλων που η Ελλάδα δεν χρειάζεται, προσθέτοντας ότι εάν η Ελλάδα περιόριζε τις αμυντικές της δαπάνες στα επίπεδα των άλλων χωρών της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, «οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα γλίτωνε περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από τα χρήματα της τελευταίας διάσωσης».
Την ίδια ώρα, η πρωταθλήτρια της ευρωζώνης Γερμανία τα κατάφερε επειδή επί 62 χρόνια δεν απασχολήθηκε με δαπάνες για αμυντικούς εξοπλισμούς, έναντι 7% του ΑΕΠ που αφιέρωσε για πολύ καιρό η Ελλάδα.
γεια μας, γεια μας...
ΑπάντησηΔιαγραφή