Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Το σύστημα Ερντογάν εκδικείται


Επιχείρηση-σκούπα με συλλήψεις και προσαγωγές επωνύμων καλλιτεχνών βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία στα πλαίσια μιας ηθικοπλαστικού τύπου παρέμβασης των διωκτικών αρχών που «τιμωρούν» εκ των υστέρων όσους συμμετείχαν στις λαϊκές κινητοποιήσεις της πλατείας Ταξίμ. 

Οι συλλήψεις γίνονται με την κατηγορία της κατοχής και χρήσης ναρκωτικών. Έτσι η Αστυνομία διαθέτει το «άλλοθι» που χρειάζεται για να διερευνήσει σε βάθος στοιχεία που αφορούν γνωστούς ηθοποιούς και όχι μόνον.

Πρόκειται για έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης των ισλαμιστών του Ερντογάν με τους κοσμικούς που κατέβηκαν στους δρόμους, διεκδικώντας τις ελευθερίες που στερούνται βαθμηδόν από τα μέτρα που
λαμβάνονται καθημερινά και έχουν σαν στόχο τις «δυτικές» λεγόμενες αξίες:

Απαγόρευση των εκτρώσεων, καμπάνια κατά των αντισυλληπτικών, απαγόρευση και περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοόλ, μέτρα κατά των νέων ζευγαριών που αγκαλιάζονται σε δημόσιους χώρους, πόλεμος κατά της εξωσωματικής γονιμοποίησης, επεκτεινόμενοι περιορισμοί στην ελευθερία κίνησης και έκφρασης των γυναικών κλπ.

Κανείς δεν αμφιβάλλει πως οι διωκτικές αρχές της Τουρκίας γνώριζαν και γνωρίζουν ποιοι στους καλλιτεχνικούς κύκλους της χώρας κάνουν χρήση σκληρών ή μαλακών ναρκωτικών. Επίσης γνωρίζουν άριστα όλες τις πτυχές τους παρελθόντος και του παρόντος όλων αυτών των VIP persona που μονοπωλούν το ενδιαφέρον της τηλεόρασης και των περιοδικών lifestyle της Τουρκίας-και όχι μόνο. 

Γιατί αυτό το κύμα συλλήψεων για χρήση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών δεν είχε εξαπολυθεί όλον αυτό τον καιρό που η αστυνομία κατείχε τις πληροφορίες που χρειαζόταν; Όπως επισημαίνουν γνωστοί και λιγότερο γνωστοί αρθρογράφοι και σχολιαστές των τουρκικών ΜΜΕ το κύμα συλλήψεων στον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκία ακολούθησε όλως παραδόξως ένα ευρύτερο κύμα δίωξης ατόμων, φοιτητών, συνδικαλιστών και απλών πολιτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των δύο τελευταίων μηνών.

Η σύμπτωση αυτή προκαλεί ερωτήματα και προϊδεάζει για το τι μέλλει γενέσθαι όσο θα μειώνεται ο αριθμός των διαδηλωτών και όσο οι κινητοποιήσεις της πλατείας Ταξίμ θα ανήκουν σιγά σιγά στο παρελθόν.

Μπαράζ συλλήψεων

Στο πλαίσιο αυτό, διάσημοι ηθοποιοί της Τουρκίας, γνωστοί και στο ελληνικό κοινό από τη συμμετοχή τους σε σήριαλ που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση, συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης αλλά και της Σμύρνης και της Άγκυρας. Η αστυνομία έχει προχωρήσει προς το παρόν στη σύλληψη συνολικά 50 περίπου ατόμων ενώ έγιναν έφοδοι σε 60 και πλέον σπίτια.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται γνωστοί ηθοποιοί όπως οι: Κενάν Ιμιρτζαλίογλου που συμμετείχε στη σειρά «Καρανταγί» και «Εζέλ», Μουράτ Γιλντιρίμ από το «Έρωτας και Τιμωρία», η σύζυγός του, Χουρτζίν Τερζίογλου, γνωστή ως Αζάντ από το «Εζέλ», Ενκίν Αλτάν ο οποίος ήταν ο Χαλίλ στο «Σον», Νεχίρ Ερντογάν που έπαιξε την Αϊλίν στο «Σον», ο Ιλκέρ Αξούμ που συμμετείχε στο «Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή».

Οι διάσημοι κρατούμενοι κατηγορούνται για «χρήση ναρκωτικών» και «παροχή χώρων για χρήση ναρκωτικών».

Οι αστυνομικές δυνάμεις, καλά καθοδηγούμενες εκ των άνωθεν επικεντρώνονται στο Τζινχάγκιρ της Κωνσταντινούπολης όπου είναι η «πηγή» της πλειονότητας των συλλήψεων που έχουν γίνει έως τώρα. Στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, οι αστυνομικοί εντόπισαν σε διαμέρισμα που ανήκει στον ηθοποιό Εράι Οζμπάλ δενδρύλλια κάνναβης και διάφορες ναρκωτικές ουσίες.

Να σημειωθεί ότι προς το παρόν μόνο ο ηθοποιός Ιλκέρ Αξούμ, έχει αφεθεί ελεύθερος μετά από εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκε.

Οι συλλήψεις εξακολουθούν να προβληματίζουν τους πολίτες οι οποίοι μέσω διαδικτύου εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους συλληφθέντες αφήνοντας υπόνοιες για τον πραγματικό λόγο της αστυνομικής επιχείρησης-σκούπας.


Τουρκικές εφημερίδες και portals αναφέρουν πως «στο twitter πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν ο πραγματικός λόγος των συλλήψεων δεν είναι τα ναρκωτικά αλλά η παρουσία των ηθοποιών στο πάρκο Γκεζί».

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων, στις διαδηλώσεις συμμετείχαν οι ηθοποιοί Κέναν Ιμιρζαλίογλου και Νεχίρ Ερντογάν.










http://www.zougla.gr/kosmos/article/to-sistima-erntogan-ekdikite


ΣΟΥΒΛΙ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΗΝ ΠΟΥΣΤΡΑ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου